Voorstel Google: introduceer een privacystandaard

Sunday, 16 September 2007 – 13:09

Uitgerekend in een week / maand dat ‘personalised search’ veel aandacht heeft gekregen en Google de Webgeschiedenis dienst lanceerde, komt het zoekbedrijf met de roep om een wereldwijde privacystandaard. Klinkt tegenstrijdig en dat is het waarschijnlijk ook. Eerder schreef ik al ‘Google en privacy gaat nog steeds niet samen‘, na aanleiding van het verkorten van cookies en serverlogs. Op zo’n momenten jammer dat die berichten niet bewaard zijn gebleven of terug te vinden zijn in de Google cache…

Hoewel Google het prachtig doet overkomen om ‘in het belang van de internetgebruikers’ te streven naar een privacystandaard, zou het Google ook erg goed uitkomen. Stel je voor: slechts een paar privacyregeltjes die overal toegepast mogen worden tegenover diverse wetgevingen wereldwijd. Google zou op deze manier veel sneller nieuwe producten uit de pijplijn kunnen krijgen, wat waarschijnlijk wel weer zorgt voor meer gedragsinformatie, betere afstemming van commerciële boodschappen en dus meer inkomsten. Daartegenover staat maar één systeem dat wereldwijd gebruikt mag worden en dus minder kosten.

Google verwijst zelf, als voorbeelden van ‘goede privacyafspraken’, naar de APEC. Niet zo verstandig als je het mij vraagt. Voor wie de APEC niet kent:  Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) heeft een uit negen punten bestaand privacyraamwerk opgesteld voor landen die nog geen beleid hebben op dit gebied. Dat de negen APEC regeltjes nogal lek en vaag zijn,  komt Google natuurlijk niet slecht uit.
De Europese regels ontrend privacy zijn al een stuk strenger en voor ‘ons’ zou een privacyafspraak volgens APEC voorbeeld een achteruitgang zijn, voor Google een overwinning.

Post a Comment