Binnen geen dekking

Sunday, 9 September 2007 – 15:09

Hoewel ik al letterlijk jaren niets meer doe aan ZoekDekking.nl, krijg ik nog altijd en steeds vaker e-mails van bezoekers. Meestal gaan deze over de kwaliteit van het signaal en wat je er aan kunt doen. Aangezien het altijd op hetzelfde neer komt, leek het me wel aardig om het antwoord hier te plaatsen.

Introductie rondje: wat je moet weten.
In Nederland zijn enkele netwerken actief en gek genoeg worden dat er alleen maar minder. Enige tijd terug heeft KPN de stekker uit het Telfort netwerk getrokken, op een paar plaatsen na waar KPN de masten voor de capaciteit of dekking wel kon gebruiken. Binnenkort zal ook de overname van Orange door T-Mobile een feit worden, waardoor waarschijnlijk nog een netwerk weg zal vallen.
Het netwerk van T-Mobile is misschien wel het meest interessant aan het worden. Vorig jaar november kochten zij van KPN de benodigde licenties en onlangs hebben zij een GSM900 netwerk in gebruik genomen. Daarnaast hebben ze een (nog niet landelijk dekkend) UMTS netwerk met HSDPA, waardoor het echte mobiel internet een stapje dichterbij komt. Het netwerk van T-Mobile bestaat dus uit een GSM1800 netwerk, met in de dicht bevolkte gebieden een GSM900 netwerk en UMTS.
Dan terug naar KPN. Zij hebben overwegend een GSM900 netwerk, in combinatie met GSM1800 netwerk. Ook zij hebben UMTS met HSDPA, maar voor zover bij mij bekend is dat laatste nog niet overal doorgevoerd. Als enige hebben zij door de overname van Telfort een EDGE netwerk, die de ‘blind spots’ van het UMTS net mooi kan opvullen.
De ‘totdat T-Mobile Orange overneemt’ tweede grootste provider in het land is Vodafone (voluit Vodafone Libertel). Ook zij hebben net als KPN een overwegend GSM900 netwerk in combinatie met GSM1800 en een bijna landelijk dekkend UMTS met HSDPA-netwerk.
Tenslotte hebben we nu nog het GSM1800 netwerk van Orange, maar de vraag is voor hoe lang nog. Alle netwerken hebben overigens GPRS.

Waarom KPN en Vodafone vaak beter genoemd worden.
Waarom begin ik met het opnoemen van de netwerken? Heel simpel. Een GSM900 mast heeft een groter bereik en een betere penetratie bij grote gebrouwen (lees: door staal en beton). De capaciteit van een GSM900 systeem is een stuk minder en ook de verbindingssnelheid is trager dan dat van een GSM1800.
De betere penetratie van een GSM900 netwerk, zorgt er vaak voor dat mensen KPN en Vodafone beter vinden dan de GSM1800 netwerken van de concurrentie. Mocht je nu weinig tot geen bereik hebben met bij je huidige GSM1800 provider, omdat je veel binnen bent, kan de overstap naar een GSM900 provider een verbetering zijn.

(On)zin van signaal versterkers
Mocht het bovenstaande niet helpen of niet van toepassing zijn, kun kiezen voor een GSM repeater. Zoals het woord eigenlijk al zegt, is het een mast/kast die het GSM signaal herhaalt / versterkt. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je het ding ergens op hangt waar wel signaal is. Met name de ‘Neder-Belgen’ die in België wonen (redelijk dicht bij de Nederlandse grens), maar zoveel in Nederland zijn dat ze toch kiezen voor een Nederlands abonnement, besparen zich op deze manier veel roaming kosten.
Wat absoluut niet werkt (of tenminste niet aan mij bewezen is) zijn de zogenaamde ‘Antenna boosters’. Dit is een chipje of iets dergelijks wat je in je GSM moet stoppen en zo je signaal zou versterken. Aangezien er al geen (theoretische) werking wordt omschreven, heb ik er geen vertrouwen in.

Iets met internet bellen…
Een andere situatie: je hebt geen dekking binnenshuis en wilt geen vaste aansluiting, maar wel internet. In dit geval is er een simpele oplossing, namelijk Orange Unique. Thuis belt je telefoon via je WiFi netwerk over de ADSL lijn en buiten het bereik van je WiFi spot bel je op het netwerk van Orange. Natuurlijk moet je wel even controleren of Orange ADSL in de buurt beschikbaar is.
Andere kantekening: door de op voet zijnde overname van Orange door T-Mobile is nog niet bekend wat er met de internettak van Orange (het vroegere Wannadoo) gaat gebeuren. Maar aangezien Vodafone tegenwoordig ook in de vast telefonie zit en T-Mobile in andere landen onder T-Com ook internet aan biedt, lijkt het nog wel een toekomst te hebben.

Tips
De eerste tip is wellicht ingewikkeld, maar wel handig. Pak je GSM en wijzig onder ‘Netwerk instellingen’ de ‘Netwerkselectie’. Standaard staat deze op ‘Automatisch’ wat wil zeggen dat je GSM het sterkte signaal van jou provider (of een roamingpartner) selecteerd. Wanneer je deze wijzigt naar ‘Handmatig’, zal het toestel gaan zoeken naar actieve netwerken op de plaats waar jij je bevindt. Dit kan even duren (paar minuten). Als dit scannen klaar is, toont de GSM een lijst met de beschikbare netwerken. De lijst zal worden aangevoerd door je eigen provider wanneer deze op die plaats dekking biedt. Staat een netwerk er niet tussen, kun je daar beter geen abonnement afsluiten. (LET OP! Selecteer je eigen netwerk of annuleer na het bekijken van de lijst. Indien je een ander netwerk kiest dan die van je eigen provider, ga je bellen tegen roamingtarieven!)
Aangezien het signaal wel enigzins beinvloed wordt door het weer, is het goed meerdere steekproeven te houden op verschillende tijdstippen, weersomstandigheden, etc.

Vervolgens is het verstandig eerst een netwerk uit te proberen. Het gemakkelijkst doe je dit door een prepaid SIMkaart te kopen / aan te vragen en in je telefoon te stoppen. Vervolgens doe je gewoon de dagelijkse dingen des levens en kijkt met enige regelmaat of de telefoon verbinding heeft met het netwerk. Let wel dat je deze dagen op een ander nummer bereikbaar bent.

Derde en tevens laatste tip: mocht je zonder te testen met een prepaid kaart toch direct een abonnement afsluiten bij  een provider waarvan je niet zeker weet of deze op de gewenste plaatsen dekking biedt, sluit dan géén extra’s af zoals ‘ThuisMobiel’ / ‘Thuis’. Dit zijn pakketten waarbij de thuislokatie wordt vastgelegd, waardoor je thuis goedkoper belt. Het is altijd mogelijk een dergelijke uitbreiding later aan te sluiten, eerder afsluiten gaat vaak gepaard met het afkopen van het abonnement.

Wees vriendelijk…
Tenslotte: wees lief voor de buurt en laat even op ZoekDekking.nl weten hoe goed het bereik van jou provider is. Mocht ik mogelijkheden gemist hebben, laat het dan weten. Indien er nieuwe producten op de markt komen, zal ik het een en ander bijwerken.

Sorry, comments for this entry are closed at this time.